Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли претенциите на Русия по отношение

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли претенциите на Русия по отношение
Коментари Харесай

Позицията ни за Украйна е твърда, Русия не може да има сфери на влияние

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли претенциите на Русия по отношение на Украйна и Грузия, които съгласно Москва не би трябвало да бъдат одобрявани в Алианса, заяви Дойче веле.

Позицията на НАТО за Украйна остава неизменима, съобщи през днешния ден Столтенберг в Брюксел.

" Не можем да се съгласим опитите на Руската федерация да възвърне системата, при която държави като Русия да имат сфери на въздействие, които да управляват и да вземат решение какво да вършат другите им членове ", акцентира генералният секретар на НАТО.

Той добави, че става дума за напълно съответно формулирани искания, декларирани от президента на Руската федерация Владимир Путин към Съединени американски щати и техните съдружници.

Часове по-рано руското външно министерство поиска от Алианса публично да отмени решението на срещата на НАТО в Букурещ от 2008 година, с което се дава вероятност за бъдещо участие на Украйна и Грузия в организацията. Според Москва, сходна стъпка би съответствала на " коренните ползи на европейската сигурност ". Кремъл твърди, че приемането на Украйна и Грузия опонира на уговорката на водачите от страните-членки на ОССЕ " да не укрепват своята сигурност за сметка на сигурността на другите ".

Припомняме, в новото столетие не е регистриран нито един акт на експанзия към Русия от страна на Украйна, Грузия или страна от НАТО.

Русия от своя страна осъществи въоръжена експанзия против Украйна и Грузия и анексира техни територии - грузинските Абхазия и Южна Осетия, както и украинския полуостров Крим.

Разузнавателна информация, събрана от американските спецслужби, демонстрира, че Русия е възнамерявала нападение срещу Украйна и че за задачата може да бъде употребявано настоящето скупчване на съветски войски по украинската граница, публично оповестено като учение.

През предходната седмица Столтенберг разяснява, че за разлика от Русия, НАТО постоянно съблюдава интернационалните разпоредби и кани задгранични наблюдаващи на своите учения. Тогава той също акцентира, че решението за влизане в Алианса е суверенно решение на всяка страна и право на глас имат единствено съдружниците от НАТО.

" Русия няма право да постанова несъгласие или право на глас по този въпрос, а също по този начин не може да се пробва да откри своя лична сфера на ползи ", уточни Столтенберг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР